Direct naar de contentDirect naar de footer

Natuur en water

Of u nu lekker wilt uitwaaien op het strand of wilt fietsen door de duinen, in en rondom Haarlem is er genoeg te beleven. Ontdek de prachtige bos- en duingebieden. De omgeving van Haarlem biedt de perfecte mogelijkheden voor een heerlijke strandwandeling, een gewone wandeling of een rondje fietsen door de duinen.

Rondom Haarlem zijn prachtige fietsroutes uitgestippeld, die u door de stad, de natuur, langs grachten en door de duinen leiden. Een voorbeeld van zo'n bijzondere route is de Nationaal Park Zuid-Kennemerland-route. Deze route voert u door de verschillende delen van het park, van het strand bij IJmuiden tot aan de duinrand bij Zandvoort. U komt langs historisch belangrijke plekken zoals de Eerebegraafplaats en ontdekt de bijzondere natuur binnen het park, terwijl u meer leert over de geschiedenis van bepaalde plekken.

Voor wandelliefhebbers biedt Haarlem ook diverse mogelijkheden. Verken de historische binnenstad met de wandeling 'Haarlem Monumentaal', waarbij u de vele interessante monumenten van de stad ontdekt. Of kies voor de wandeling 'Verborgen Groen', die u langs de rustige hofjes van Haarlem voert. Voor de sportievelingen zijn er prachtige duinen en parken om te hardlopen.

Prachtige natuurgebieden:
- Elswout
- De Haarlemmerhout
- Nationaal Park Zuid-Kennemerland
- Spaarnwoude
- Veerplas
- Haarlemmermeerse Bos
- Groenendaal
- Strand Zandvoort
- Strand Bloemendaal

Parken in Haarlem:
- De Haarlemmerhout
- Frederikspark
- De Bolwerken
- Kenaupark
- De Molenplas