Direct naar de contentDirect naar de footer

Hotelmanagement on the job

Een opleiding op de werkplek: iets voor jou?

Van der Valk Hotel Haarlem is als één van de eerste hotels in Haarlem een samenwerking aangegaan met de hotelschool van het Nova College en biedt een driejarige MBO4-opleiding ‘Hotelmanagement on the job’ (praktijk route) aan op de werkvloer van het onlangs geheel gerenoveerde Van der Valk Hotel Haarlem.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je leert leidinggeven in een restaurant, hotel of ander bedrijf waar hospitality belangrijk is. Ook leer je alles over het exploiteren van een horecabedrijf. Je volgt twee moderne vreemde talen en je werkt aan je persoonlijke groei en ontwikkeling, waarbij hospitality voorop staat.

De middelbare hotelschool leidt je op voor een uitdagende baan in een hotel of restaurant. Je gaat aan de slag als ondernemer, hotelmanager, food & beverage manager of front office manager. Met een diploma van de middelbare hotelschool heb je vrijwel zeker een baan, ook buiten de horeca of je kunt doorstromen naar het HBO.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De 2,5 tot 3-jarige MBO-4 opleiding ‘Manager Ondernemer Horeca (HOM) en Meewerkend Horeca Ondernemer (MHO) on the job’ is bedoeld voor studenten die niet de hele dag in de schoolbanken willen zitten, ook wel learning on the job genoemd. De praktijk en theorie zullen plaatsvinden binnen het Van der Valk Hotel Haarlem. Daarnaast loop je stage bij geselecteerde horeca bedrijven in binnen- en buitenland. Tijdens deze opleiding krijg je gericht praktijklessen en workshops. De praktijklessen en workshops worden gegeven door ervaren praktijkbegeleiders en docenten van het Nova College, die dagelijks op de werkvloer aanwezig zijn. De theorielessen worden zoveel mogelijk in de praktijk geïntegreerd.

Daarnaast word je gecoacht in jouw persoonlijke ontwikkeling.

In deze managementopleiding leer je stap voor stap wat het betekent om in een hotel te werken en leiding te geven. Je gaat aan de slag in de verschillende operationele afdelingen; het restaurant, de keuken, banqueting, receptie, dutymanagement, guestrelations en housekeeping. Hier leer je welke kennis je nodig hebt, zodat je die direct kunt toepassen op de werkvloer.

Verder leer je wat de juiste houding is ten opzichte van gasten en collega’s, hoe je een team aanstuurt, motiveert en begeleidt.

De overige afdelingen – personeelszaken, financiën, voorraadbeheer, sales & reserveringen zijn ook geïntegreerd in het onderwijsprogramma. Hierdoor ervaar je hoe het er achter de schermen aan toegaat. Hoe het beleid bepaald wordt ten aanzien van personeel, hoe het bedrijf logistiek en financieel georganiseerd wordt en hoe je het bedrijf in de markt zet.

Naast de praktijklessen en werkdagen in Van der Valk Hotel Haarlem ga je tijdens deze opleiding ook stagelopen bij andere erkende leerbedrijven mogelijk ook in het buitenland.

Wat kun je na de opleiding?

Als je de opleiding hebt afgerond, kun je doorgroeien naar de functie van teamleider of floormanager in o.a. (internationale) hotels, restaurants, beurzen- en congresmarkten en in de recreatiebranche.

Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, dankzij jou loopt alles op rolletjes. Je bewaakt het budget, neemt personeel aan en bepaalt welke kant het bedrijf op gaat.

Met het diploma Manager Ondernemer Horeca (HOM) kun je natuurlijk ook je eigen zaak beginnen of doorstuderen aan het HBO.

Ben je klaar met je opleiding dan biedt Van der Valk Hotel Haarlem je een baangarantie!

Wat verwachten we van jou?

De opleiding Manager Ondernemer Horeca (HOM) on the job vraagt een behoorlijke inzet en een gevoel voor verantwoordelijkheid van jou als student. Wij zoeken daarom studenten met kennis over de hotellerie en het liefst met ervaring in de horeca. Ben jij een ondernemende teamplayer? Dan is deze opleidingsvariant van Manager Ondernemer Horeca (HOM) echt iets voor jou!

Vanaf de eerste dag krijg je les je in Van der Valk Hotel Haarlem in de meest leerrijke omgeving die je kunt bedenken: het hotel zelf!

Waarom de Hotelschool via het Nova College?

 • Praktijkonderwijs leiden: restaurant, foodtruck, evenementen
 • Persoonlijke begeleiding door docenten
 • Internationale stages zijn mogelijk

Voor wie is deze opleiding geschikt?

 • Praktijkgerichte studenten
 • Studenten met horeca ervaring
 • Studenten die willen versnellen

Welke vooropleiding heb je nodig?

Overgangsbewijs naar 4 havo/vwo/Vmbo-diploma Kb-/G-/T-leerweg: met relevante vakken.

Een diploma kok (niveau 2&3), diploma gastheer/vrouw (niveau 2&3) of tijdens je Vavo trajectzijn zijn bij uitstek geschikt.

Welke vakken krijg je?

Met het diploma van deze opleiding heb je toegang tot een HBO-opleiding en daardoor dien je een aantal theoretische onderdelen te volgen. De volgende vakken bieden we projectmatig aan:

 • Ondernemen en marketing
 • Keuzedelen: doorstroom HBO, Internationale stage
 • Engels & Duits
 • Examinering van Nederlands en Rekenen 3F

Stage: managementstage in binnen- of buitenland

Wat zijn de kosten?

 • Cursus- / lesgeld BOL, tot 18 jaar geen lesgeld, vanaf 18 jaar € 1.155 met studiefinanciering (=wettelijk)
 • Kosten leermiddelen boeken, licenties en overige materialen ca € 200,-
 • Beroepskosten zoals bedrijfskleding ± € 350
 • Zelf dien je in het bezit te zijn van een laptop

Nova College

Nova College

Inschrijven of meer informatie
Heeft de opleiding je interesse gewekt of wil je meer informatie? Neem dan contact op met het Nova College via 023-530 22 00 of mailhorecafacility@novacollege.nl

Aanmelden kan via:

www.novacollege.nl/aanmeldenmbo

Na aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een intake waarin wij nagaan of deze opleiding echt bij je past. De toelatingsprocedure bestaat uit een intakegesprek op het Nova College bestaande uit een rekentoets en selectiegesprek. Dit intakegesprek vindt plaats op school met een medewerker van de school. Als het Nova College jou geschikt vindt zal er ook nog een intake gesprek bij Van der Valk Hotel Haarlem plaatsvinden. Op basis van een positieve uitslag van beide intakes kan je aan de opleiding gaan starten!

Aanmelden:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/middelbaar-beroepsonderwijs/aanmelden-en-toelaten-mbo

Wil je kijken hoe het eraan toe gaat? Dan ben je altijd van harte welkom in Hotel van der Valk Haarlem en/of het Nova Grand Café Restaurant te Haarlem om een dag mee te lopen (mail hiervoor naarhorecafacility@novacollege.nl).